maanantai 3. joulukuuta 2007

Brno, Ostrava...eiku PRAHA

Puolitoista viikkoa Pariisin reissun jälkeen iloisten matkailijoiden seuraavana kohteena oli halvan ja himoittujen oluiden vapaakaupunkina tunnettu Praha. Melkein jokainen ystävällinen kasvo, jolle oli asiasta maininnut oli sanonut tuosta kaupungista pelkkää hyvää, joten odotukset reissua kohtaan kasvoivat kerta toisensa perään. Eikä tuo kaupunki, jonka läpi Seineä muistuttava Vltava kiemurtelee, jättänyt meidänkään turistiryhmäämme kylmäksi..

Jokaisen matkan yksi parhaimmista hetkistä, eli startti, kohdistui tällä kertaan 29.11 torstaille. Aamutuimaan ajoitetun lennon takia reissu alkoi sananmukaisesti pimeissä tunnelmissa, nimittäin tuo "suuleni" ei vielä taivaalla edes ehtinyt möllöttää. Prahaan saavuimme EasyJetin avulla etuajassa. Pakko on tähän väliin mainita, että kyseinen firma on hoitanut kyllä molemmat reissut, joissa itse olen ollut istumassa (Liverpool, Praha), erittäin mainiosti. Ja mikä parasta, lentojen hinnat oli Dortmund - Praha - Dortmund -akselille VAIN rapiat 47 euroo. Oispa Suomestakin lentäminen näin edullista!!! Prahassa meitä odottikin reissun suurin odotus, eli Antti ja Saila!!=) Treffit oltiin sovittu iltapäiväksi Jan Husin patsaalle keskustaan, mut Finnairin koneen teknisen vian vuoksi A&S kone oli myöhässä, joten lyötiin päät yhteen jo kentällä! Kentältä julkisen liikenteen avulla metropyskälle ja siitä etiäpäin metrolla aina kaupungin toiselle puolelle, missä molempien hotellit oli. Hotelli-buukaus sujui jälleen ilman ongelmia!! Huone ei ollut niin hieno kuin miltä nettisivuilla näytti (Kappas!=)), mut se oli hinta-laatu-suhteeltaan kyllä erittäin bueno! 40euroo yö kahdelta hengeltä eli 20 per nuppi 4 tähden hotellissa ei ole paha..

"Vaihdosta saattaa olla jotain hyötyäkin jossain vaiheessa", näin olin kuullu jonkun joskus tokaisevan, ja nyt tämä hyöty otettii oikein kunnolla käyttöön. Sillä samassa kaveriporukassa Enschedessä tallustaa kaksi paljasjalkaista prahalaista, joten matkavinkkien saanti vaati vain parit kahvit ja limut! Ja niitä vinkkejä tuli läjäpäin, rehellisesti sanottuna jopa liikaakin, mutta jäipähän näkemistä seuraavalle kerrallekkin.

Itse Prahassa koluttiin tietysti perusturistipaikkoja läpi esim. Kaarlen silta, Juutalainen kortteli synagoogineen ja hautuumaineen, Prahan linna, Tynin kirkko, St. Vituksen katetdraali, Tanssiva talo (paikallisella murteella Tančící dům) ja paljon muutakin matkan varrelle ehti tupsahtaa, pubeja tietenkään unohtamatta. Käytiinhän me tietysti taltuttamassa kulttuurinälkäämme museossa. Tällä kertaa museon aiheena ei ollutkaan Picasson sähläykset tai tuntemattoman miehen valokuvat vaan surutta niinkin kiinnostava aihe kuin kidutus, eli Torture-museo. Olipahan siellä kaikenlaista riipaisevaa nähtävää ja luettavaa. Enpä olis uskonu, et jostain vois tulla yht'äkkiä tolla tavalla kylmät väreet niskaan, mut tälläpä kertaa tuli. Oli nimittäin aika kauheita juttuja tarjolla!! Yhdessäkin lapussa luki (mikä kerto kapineesta, johon pystyi istumaan, pää sidottiin kiinni selkäpuolella olevaan puuhun, ja ei muutakuin tappia kääntämään niskaan), et kyseistä laitetta oltiin käytetty vielä 1970-luvulla Espanjassa!!!! Älytöntä menoa, sanoisin!! Ehkä yksi matkan yllätyksellisimmistä ja mukavimmista "nähtävyyksistä" oli kuitenkin Prahassa sijaitseva uskomattoman hieno eläintarha. Siellä vilisti jos jonkin näköistä eläintä, tiikeristä gorillaan ja jääkarhusta kirahviin. Kyseinen tarha oli uusittu monelta osin kokonaan, koska Vltava tulvi 2002 sen verran tehokkaasti, et piti uutta tönöä pistää pystyyn. En oo monessa eläintarhassa käyny, mut tää paikka kyl jätti sellaset värinät vielä käynnin jälkeenki, et jos ootte suuntaamassa Prahaan, ni viettäkäähän eläimellinen hetki tarhassa! Oikeesti, lupaan ettette tuu pettymään!=)

Prahan parhaisiin puoliin lukeutuu myös jo edellä mainitsemani halpa olut. Kun matkamiehen/naisen suuta alkaa kuivaa, niin mikäs sen paremmalta maistuu kuin kylmä "ölssi". Halvimmillaan tällaisen ison janon sammuttajan sai vaivaisella 1 eurolla!!! Keskihinta pyöri 1,5 euron hujakoilla! Ei paha, sanoisin!=) Tumma olut oli erittäin hyvää, mut eipä se vaaleakaan kovin pahalta maistunut!=) Ja pakkohan se on sanoa Kaarlen silta oli hieno! Käytiin tottakait hinkuttamassa sitä patsasta sillalla, mikä tuottaa onnea! Saattaa kyseinen "uskomus" pitää joltakin osin jopa paikkaansa, nimittäin kävi sellanen flaksi paikallisliikenteen kanssa koko reissun ajan, et ei paremmasta väliä. Bussia, metroa ja ratikkaa oli tarjolla jatkuvalla syötöllä, kunhan vain iski pysäkille, ni jo oli oikee koje tulossa. Tai sitten kiitos ja kumarrus pitää kohdistaa Prahan julkiselle liikenteelle surutta, sillä sen verran vaivatonta sillä matkustaminen oli. Ensi kerran kohtasin lippujen tarkastajankin, A&S jopa kahdesti, et ei tullu turhaan ostettu tikettejä!!=) Rintarottingilla voi tässä samassa mainita, ettei kertaakaan tarvinnut ottaa taksia!! Nimittäin sen verran oli helppoa liikuskella julkisilla. Ravintoloiden tarjonta oli mahtavaa ja hintataso ei ollut paha. Kokonaiskuva ravintoloista oli kyllä erittäin positiivissävytteinen.

Koko reissu, 4 päivää, meni kuin siivillä!! Paljon jäi nähtävää, et pakko on suunnatta joku toinenkin kerta kyseiseen paikkaan eikä pelkästään vain halvan kaljan perässä!=) Loppukaneettina vois vaikka sipaista, että "Jos ootte romanttisella tuulella matkustakaa Pariisiin, jos ootte vaan tuulella ni sitten Prahaan!"=)

Kiitokset vielä Sailalle ja Antille erittäin loistavasta reissusta!=)

Hyvää joulunodotusta toivotellen,

Matkamies-Juha

Ei kommentteja: